PČELARSKI FORUM

Forum za ljubitelje pčelarenja
 
PrijemKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Domaći sapun sa medom

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Žeki-Duborecko

avatar

Broj poruka : 134
Datum upisa : 10.04.2009

PočaljiNaslov: Domaći sapun sa medom   Pon Maj 04, 2009 12:40 am

Sapun sa medom je poseban sapun, divnog slatkog mirisa. Ima privlačnu tamno braon boju i pruža izuzetan osećaj koži. Evo malog saveta: kada razmeravate med, melasu ili neku drugu sličnu viskoznu tečnost, poprskajte mericu ili kašiku uljem u spreju (kao što je PAM ) i med će bolje da klizi a i pranje posuđa će biti lakše.

12 oz (340 g) margarina
4 oz (115 g) kokosovog ulja
1 oz ( 30 g) pčelinjeg voska
1 šolja destilisane vode
2 oz ( 60 g) kaustične sode (žive sode)
1/8 šolje (0,3 dl) meda

Upozorenje: kaustična soda je veoma opasna supstanca. Čak i ja, iako sam bivši nastavnik hemije, preduzimam sve mera opreza (gumene rukavice, naočari, kecelja) kada pravim sapun.

Ne zaboravite da zaštitite radnu površinu. Pomešajte sodu i vodu i pustite da se ohladi. Rastopite margarin. Vosak stavite u posudu koju zagrevate u šerpi sa vodom, dodajte kokosovo ulje i držite na toplom. Kada je temperatura margarina 120ºF (50ºC) a sode 100ºF ( 37ºC) sipajte sodu u margarin i mešajte dok ne počne da ostaje trag. Dodajte pomešane vosak i ulje, neprestano mešajući (smesa će postati veoma gusta kada dodate vosak). Kada smesa postane homogena, dodajte med i sipajte u kalupe. Izvadite iz kalupa nakon 24-48 sati. Pustite da zri tri nedelje.



Iz elektronskog biltena STRATFORD-UPON-AVON & DISTRICT BEEKEEPERS' ASSOCIATION, (V. Britanija), Oktobar 2008.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
leli



Broj poruka : 1
Datum upisa : 16.09.2010

PočaljiNaslov: Re: Domaći sapun sa medom   Čet Sep 16, 2010 8:38 am

Naši su nam stari, mame, tate, bake i djedovi vjerovatno barem jednom ispričali kako su nekada rublje prali pepelom i da su sami radili svoje sapune. Sapuni su danas stvar koju smo svi navikli kupovati u obližnjim supermarketima, no svijet je iz nekih razloga danas zapeo u najvećoj financijskoj krizi u povijesti. Kroz globalizaciju smo svi postali zaduženi preko glave, nestaju mali poljoprivrednici, obrtnici, majstori, nestaju mala proizvodnja i male trgovine, zdrava hrana i alternativna prirodna medicina...
"Sam svoj majstor" je pogotovo u najrazvijenijim zemljama postao rijetkost, društvo smo koje se pod sloganom o neovisnosti pretvorilo u apsolutno ovisno i o najmanjim sitnicama. Možda ne bi bilo loše prisjetiti se zašto su i od čega naše bake radile sapune:

Sam Svoj Majstor: Kako Izraditi Domaći Sapun


Svijet je u očaju, a mediji se i dalje trude uliti nam lažnu nadu iako je svima postalo jasno da sa cijelim sustavom nešto nije u redu u samom temelju. Zaboravili smo se i smijati, a smijati se je jako dobro i za zdravlje i za moral. Stoga probajmo na trenutak izaći iz Facebooka i umjesto utapanja tuge u virtualnoj "Farmi", dobro se nasmijati kroz ovo:

Najbolja Besplatna Online Arkadna Igrica: Udri Bankara


Kakav je to sapun, ako ne radi dobru sapunicu, kakva je to alternativa ako postoji samo u nazivu?
Za kupnju pravog prirodnog sapuna, nije vam potrebno ono za što neki još uvijek misle da ga izdaju države, a u stvari nam ga, iako je naš, u vidu toaletnog papira bez ikakvog materijalnog pokrića, posuđuju privatne banke.
Pravi prirodni sapun možete kupiti u alternativnoj valuti, sredstvu za razmjenu neopterećeno dugom i kamatama što ga sebi izdaje sama zajednica.
Pa kad budete imali vremena, proletite ovuda, vrijedi baciti pogled:

Alternativna Tržnica Roba, Proizvoda i Usluga
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
Domaći sapun sa medom
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» `Setajuca perut`
» Zakon o držanju domačih životinja na teritoriji grada Beograda
» Prva pomoc kod trovanja psa?
» Domaća živina!!!
» Domaca Crvenorepka (Phoenicurus ochruros)

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
PČELARSKI FORUM :: UPOTREBA PČELINJIH PROIZVODA :: OSTALO-
Skoči na: