PČELARSKI FORUM

Forum za ljubitelje pčelarenja
 
PrijemKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Uvodni deo

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Admin
Admin
avatar

Broj poruka : 68
Datum upisa : 21.10.2008
Godina : 50
Lokacija : Starčevo

PočaljiNaslov: Uvodni deo   Uto Okt 21, 2008 7:58 pm

Većina ljudi koriste samo med u ishrani , ali znamo da se se i ostali prozvodi mogu koristiti . Kako vi koristite med u ishrani da li znate neki recepte za kolače od meda , da li ga koristite kao dodatak pri kuvanju nekih jela .
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://med-polen.goo-boys.com
Žeki

avatar

Broj poruka : 231
Datum upisa : 02.12.2008
Lokacija : BG,Žarkovo

PočaljiNaslov: Re: Uvodni deo   Čet Dec 04, 2008 8:37 pm

Med kao prirodna hrana



Hranljiva i lekovita vrednost meda je od davnina priznata. Lekari i dijetetičari su utvrdili da ta vrednost ne dolazi smo od šećera koji je svakako najglavniji sastojak meda i daje mu osobinu visokokalorične hrane, pogotovu što su šećeri u medu monosaharidi (prosti šećeri) za razliku od složenih kao što je to trgovački (trščani i šećer od repe).

Mineralni sastojci, viramini, enzimi i antibakterijalne materije meda daju mu izuzetan značaj u ishrani svih kategorija stanovništva, a u prvom redu dece i starijih osoba.

U ishrani odojčadi i ostale dece, mnogi lekari preporučuju da se mleku dodaje med, pošto je u mnogim eksperimentima mleko zaslađeno medom pokazalo daleko bolje rezultate kod ishrane dece, nego što je to bio slučaj kad je upotrebljavan šećer.

Stare osobe su redovnim uzimanjem meda povraćale snagu i popravljale funkcije skoro svih organa u svom organizmu. Zato se u nekim zemljama med naziv i "mleko za stare". Jedan američki lekar je svojevremeno rekao: "Ono što krava daje mladima, pčela daje starima".

Kao izvor mineralnih materija koje su neophodne svakom organizmu, med je od izuzetnog značaja. Mineralne materije, neophodne za normalno obavljanje funkcija našeg tela, dolaze od elemenata koje organizam treba u većoj količini, a to su: kalcijum, magnezijum, natrijum, sumpor, hlor i gvožđe. Postoje takođe i hemijski elementi koje organizam treba u malim količinama, tako reći u trgovinama. To su bakar, jod, mangan, kobalt, cink, molidben. Svi ovi neorganski elementi igraju različite ali vrlo važne uloge u izgradnji skeleta, ulaze u sastav ćelija kao osnovnih jedinica našeg tela, služe kao regulatori kiselosti i deluju u okviru enzimatskog sistema. Mineralni elementi, kao što su bakar, gvožđe, mangan, važni su za obnavljanje krvi. Nedostatak gvožđa u krvi izaziva anemiju. Anemija se vrlo često javlja kod žena i dece. U dobroj dijeti treba da se nađe bar 12 miligrama gvožđa dnevno.

Sledeća tabela pokazuje koliko se nalazi gvožda u nekim namirnicama svakodnevne hrane;

Vrsta hrane mg gvožđa u 100 grama hrane

Jetra

Sveže goveđe i ovčije meso

Med

Jaja

Sveža riba

Krompir

Voće

Mleko



Kao što vidimo, med spada u vrstu hrane koja je prilično bogata gvoždem. To najviše važi za tamne vrste meda.

Upotrebljavajući metod atomske apsorpicione spektrofotometrije, jedan australijski naučnik je analizirao vrste meda i došao do sledećeg rezultata:



Mineral

Silicijuin

Aluminijum

Gvožde

Kalcijum

Magnezijum

Natrijum

Kalijum

Mangan

Bakar

Hrom

Nikl

Cink

Kobalt

Antimon

Olovo

Fosfor



Iz tabele se može videti da je količina kalijuma, kalcijuma, gvožda, aluminijuma, magnezijuma, mangana i kobalta veća u tamnim medovima nego u svetlijim. Iako su svetli medovi popularniji kod naših potrošača, gornja analizi nas upućuje na to da tamne medove ne treba izbegavati, jer su u svakom slučaju vredniji u pogledu mineralnog sastava. Vidimo da se ovde nalaze skoro svi elementi neophodni za naš metabolizam. To ne znači da i u drugim vrstama hrane nema ovih materija, ali je ipak jedan od najboljih izvora ovaj pčelinji proizvod. Jer moderna prerada hrane poremećuje njen mineralni sastav i biološki sistem koji pospešuje korišćenje tih elemenata.

Iz pregleda hemijskog satava, videli smo da su tu razni vitamini, neki u većoj, a drugi u manjoj količini. Ovo dolazi uglavnom zbog prisustva polena u medu pošto skoro svaki med sadrži izvestan broj polenovih zrnaca.

Med kao hrana ima ogromne prednosti kada se upredi sa trščanim šećerom i šećerom od repe raznim vrstama fabrikovanih sirupa i skroba kao izvora energije. Naš organizam je prinuđen da ove šećere razlaže na proste sastojke dok su to pčele već učinile sa sahrozom iz nektara pomoću fermenta invertaze. Ovim je naš organizam oslobođen tog napora tako da glukoza prelazi direktno iz probavnog trakta u krv pa se to isto događa i sa fruktozom, samo nešto sporije.

Za osobe koje imaju slabo varenje, ili njihov organizam ne luči enzime invertazu i amilazu, med je zaista nasušna potreba.

U poslednje vreme, sve je više dokaza da preterana upotreba saharoze u vidu šećera i raznih sirupa u najmanju ruku može biti vrlo štetna za ljudski organizam. Postoje dokazi da su izvesna srčana oboljenja usko povezana sa preteranim konzumiranjem šećera od trske i repe. Takve i slične negativne pojave nikada nisu nađene u medu.

Za sportiste, planinare, gnjurce i sve ostale koji se bave napornim poslovima, dužeg ili kraćeg trajanja, med je izanredan izvor kalorija koji će najneposrednije uticati na povećanje snage u organizmu. Ovo su još znali stari Grci kada su se pripremali da učestvuju na olimpijskim igrama. Danas je većina običnih ljudi uključena u sistem industrijske prozvodnje na traci. Ovaj način rada vrlo brzo iscrpljuje i pravi nas umornim. Sigurno je da bi konzumiranje meda u toku radnog vremena u vidu brzo spravljenog napitka sa čajem ili mlekom uticalo na povećanje produktivnosti rada i smanjenje nesreća pri radu. Slično je i kod dece u školama. Naša preduzeća i ustanove mogle bi da pokušaju sa ovakvim poduhvatom, to bi sigurno bilo u skladu sa potrebom našeg daljeg napretka. Svakodnevna upotreba meda u ishrani bi uticala na produženje aktivnog života pojedinca i to bi za zajednicu bila od ogromne koristi.

Poznato je da u jednoj od najvećih skupina stogodišnjaka koji žive u reonu Kavkaza, med kao hrana ima veoma istaknutu ulogu. Neki lekari se slažu da pored ostalih uslova ovi ljudi treba da zahvale za svoj dug život u mnogome i obilnom konzumiranju meda.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://duborez.wordpress.com
 
Uvodni deo
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
PČELARSKI FORUM :: UPOTREBA PČELINJIH PROIZVODA :: PČELINJI PROIZVODI U KUHINJI-
Skoči na: