PČELARSKI FORUM

Forum za ljubitelje pčelarenja
 
PrijemKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Pčelnja PERGA

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
postar



Broj poruka : 127
Datum upisa : 25.01.2009
Godina : 56
Lokacija : Sarajevo /kod Breze

PočaljiNaslov: Pčelnja PERGA   Ned Mar 15, 2009 10:46 pm

Volio bi da malo prokomentarišemo o PERGI.
Štaje perga, kako je prave pčele i kako se skupla. Pozzz
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Žeki

avatar

Broj poruka : 231
Datum upisa : 02.12.2008
Lokacija : BG,Žarkovo

PočaljiNaslov: Re: Pčelnja PERGA   Pon Mar 16, 2009 3:29 am

Poštar jel PREGA ili PERGA Question
Za pergu i nađoh nešto ali za pregu samo da je zovu "pčelinji hleb"... Crying or Very sad
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://duborez.wordpress.com
postar



Broj poruka : 127
Datum upisa : 25.01.2009
Godina : 56
Lokacija : Sarajevo /kod Breze

PočaljiNaslov: Re: Pčelnja PERGA   Pon Mar 16, 2009 6:01 pm

Zaki moram se izvinuti za gršku koju sam napravio u naslovu a i u tekstu.
Zato molim Admina da ovo ispravi. Hvala
Mgu slobodno da kažem da je perga zaista pčelinji proizvod za razliku od polena!
Polen bih smatram kao poluproizvod a pergu dosta kvalitetnijom od polena. Ja veoma malo znao o pergi i ona je za mene velika nepoznanica!
Neki kažu i pišu da je perga isto što i polen samo "obogaćen" pčelinjom pljuvačkom, što se ja zaista sa tim nebi složio i želeo bih o tome da se više piše i diskutuje. Hasan
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Žeki

avatar

Broj poruka : 231
Datum upisa : 02.12.2008
Lokacija : BG,Žarkovo

PočaljiNaslov: Re: Pčelnja PERGA   Pon Mar 16, 2009 10:05 pm

TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE PERGE NA PČELINJACIMA....

Da ne preterujem sa copi-paste Very Happy

http://www.belibagrem.4t.com/perga1.html
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://duborez.wordpress.com
postar



Broj poruka : 127
Datum upisa : 25.01.2009
Godina : 56
Lokacija : Sarajevo /kod Breze

PočaljiNaslov: Re: Pčelnja PERGA   Uto Mar 17, 2009 1:15 am

Žaki ovo je u redu tako ucimo ,vazno je doci do podataka,da bi svima bili od koristi. Perga je malo čudna za sakupljanje mislim veoma je teško vaditi iz čelija.
Ako imaš nešto i o tome samo piši.
pozdrav
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Žeki

avatar

Broj poruka : 231
Datum upisa : 02.12.2008
Lokacija : BG,Žarkovo

PočaljiNaslov: Re: Pčelnja PERGA   Uto Mar 17, 2009 2:38 am

PERGA I NJENO DOBIJANJE NA PČELINJAKU
V.I. Lebedev
Riboe, Rusija

Perga je proizvod koga pčele prave od cvetnog praha i meda sa dodatkom sekreta žlezda. Naučnici iz SAD i mnogih drugih zemalja smatraju da će preparati na bazi cvetnog praha u bliskoj budućnosti pomoći u iskorenjivanju mnogih bolesti čoveka (American Bee Journal, 1994).

Perga kao proizvod bogat vrednim belančevinama, neophodnim (nezamenljivim) amino i masnim kiselinama, ugljenim hidratima, vitaminima i drugim biološkim aktivnim materijama, blagotvorno deluje na organizam čoveka. Ona povećava imunobiološka svojstva, poboljšava adaptacione sposobnosti, smanjuje zamor organizma. Perga se koristi pri lečenju kolitisa, hroničnih zatvora, hepatitisa, hronične upale prostate, impotencije i u kompleksu terapije kardiovaskularnih bolesti. Poslednjih godina interesovanje za pergu naglo raste zahvaljujući njenim mnogobrojnim prednostima u odnosu na cvetni prah.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://duborez.wordpress.com
Žeki

avatar

Broj poruka : 231
Datum upisa : 02.12.2008
Lokacija : BG,Žarkovo

PočaljiNaslov: Re: Pčelnja PERGA   Uto Mar 17, 2009 2:39 am

Sastav perge je izbalansiran u pogledu svih hranljivih materija, nezamenljivih amino kiselina, pošto je pčele proizvode od cvetnog praha raznih vrsta biljaka, a prah nekih ne sadrži neke posebne neophodne aminokiseline (naprimer u polenu maslačka nema tri a u polenu sa vrba - dve neophodne aminokiseline).


Perga postaje mikrobiološki sterilna u prisustvu samo nekoliko vrsta kvasaca, iz cvetnog praha je izdvojeno 148 vrsta kvasaca.


U pergi u potpunosti odsustvuju mikotoksini (proizvodi metabolizma gljivica, koji se veoma brzo razvijaju na vlažnom cvetnom prahu).


Perga ima znatno širi spektar dejstva na organizam čoveka zbog mnogo bogatijeg sastava --- i maksimalnog očuvanja njenih biološki aktivnih sastojka.


Perga se čuva duže od cvetnog praha. Po podacima V. Ruks (1986), na suvom prohladnom mestu perga zadržava svoja svojstva do 17 godina, a ne 1 godinu kao cvetni prah, koji već u stadijumu konzervacije i sušenja gubi veoma mnogo biološki aktivnih materija


Pčelar ulaže manje rada za dobijanje perge u poređenju sa dobijanjem polena, što određuje nižu proizvodnu cenu i veliku dostupnost krajnjem potrošaču.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://duborez.wordpress.com
Žeki

avatar

Broj poruka : 231
Datum upisa : 02.12.2008
Lokacija : BG,Žarkovo

PočaljiNaslov: Re: Pčelnja PERGA   Uto Mar 17, 2009 2:40 am

Radi izvlačenja perge iz ćelija i prerade, saće se uzima na početku glavne paše, kada su njene zalihe u gnezdu čelinjeg društva najveće, ili u jesen pri formiranju gnezda za zimu. Iz društava koja se drže u dvokorpusnim košnicama (kod nas - LR, prim. prev.) uzima se pre glavne paše, pre svega iz nižeg nastavka, gde su zalihe tog pčelinjeg proizvoda najveće. Umesto njih se stavljaju ramovi sa leglom iz drugog nastavka, a na njihovo mesto kvalitetno saće iz rezervi ili ramovi sa voštanim satnim osnovama. Posle glavne paše pri formiranju gnezda za zimu u košnici se ostavlja 2-3 rama, koji zajedno sadrže najmanje 1,7kg perge. Ostali se uklanjaju. Saće u kome se nalazi najmanje 0,5-0,7 kg perge (po jedan - dva po društvu) stavlja se u rezervu za prolećni period, a ostalo se prerađuje.

Saće sa pergom koje je predviđeno za preradu, najpre se oslobađa od meda, zatm se isušuje pomoću pčela. U nastavke se stavlja po 9-10 ramova sa pergom i iznose se izvan pčelinjaka, a ako na rastojanju bližem od 3km postoji drugi pčelinjak, onda se postavljaju na snažna društva, odvajajući ih od gnezda prekrivačem (krpom) ili poklopnom daskom, ostavljajući pčelama slobodan pristup do njih. Taj posao se obavlja odmah posle vrcanja i sortiranja saća i ne treba kasniti. Saće sa pergom koga su pčele osušile od ostataka meda, čuva se do nastupanja stalnog zahlađenja.

Perga se izvlači iz saća na razne načine. Često se jednostavno reže na trake, zaliva medom i koristi za ishranu.

Da se saće ne bi rušilo, perga se vadi ručno, pomoću pinceta ili igle za disekciju, čijim krajem se lako zahvati komadić perge. Taj postupak zahteva mnogo rada, zato se u praksi skoro i ne primenjuje. Znatno je lakše razrezati saće na trake i iz svake vrhom noža ili pincetom vaditi "stubiće" perge. To je manji trošak jer saće treba obavezno obnavljati.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://duborez.wordpress.com
Žeki

avatar

Broj poruka : 231
Datum upisa : 02.12.2008
Lokacija : BG,Žarkovo

PočaljiNaslov: Re: Pčelnja PERGA   Uto Mar 17, 2009 2:41 am

Danas je razrađen sistem mašina i tehnologija koji omogućava da se izvlačenje perge iz saća u potpunosti mehanizuje. U njegovoj osnovi leže četiri osnovne operacije.

Pripremljena sirovina (saće) se suši na 40 °C tokom 8-10 časova, udaljujući vlagu i dovodeći njen sadržaj do nivoa od 14-15%. Radi bržeg sušenja, površinski sloj perge koji je natopljen medom i predstavlja prepreku za intezivno isušivanje, se skarifikuje (razgrebe ili izbuši). Pri vakuumskom sušenju (pat. 1678265 AI, 1991) posle 5-7 časova pri 40 °C vlažnost perge u saću se može sniziti na 10%. Perga pri tome postaje tvrđa, pri obradi se komadići manje lome, što zatno smanjuje njene gubitke.
Prosušena sirovina se hladi na -1 °C i sitni na drobilici za saće, propuštajući među valjcima sa rastojanjem 4,9 (5,0)mm pri čemu se kokoni potpuno ruše i odvajanju.
Isitnjena sirovina se prosejava na mašini za čišćenje semena pri brzini vazduha 7,5-8 m/s koristeći sito sa ćelijama prečnika 2,6mm. Kao rezultat - voštane čestice se odvajaju od perge.
Dobijena perga se dezinfikuje gama zracima ili smesom gasova oksi etilena i brom metila.
Po organoleptičkim i fizičko-hemjskim pokazateljima, perga treba da odgovara standardu (ruski standard - prim. prev.) TU 10 RF 505-92 "Sušena perga": maseni udeo mehaničkih primesa max. 0,1%; vode max. 15%; voska max. 5%, pokazatelj vodonik peroksida (pH) dvoprocentnog vodenog rastvora proizvoda max. 3,7, kiselost max. 20,0 s; proteina min. 20,0%, flavonidnih materija - min. 2,5%.

Perga se pakuje u staklene tegle, polietilenska pakovanja, vreće (mase do 30kg). Čuva se u čistim suvim prostorijama bez stranih mirisa na temperaturi od 0-15 °C i pri relativnoj vlažnosti vazduha max. 75%. Prostorija treba da bude zaštićena od ulaska muva, osa, pčela, mrav. Garantovani rok trajanja perge je 12 meseci od dana pakovanja.


prevod iz časopisa "Pčelovodstvo" 8/2005
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://duborez.wordpress.com
Žeki

avatar

Broj poruka : 231
Datum upisa : 02.12.2008
Lokacija : BG,Žarkovo

PočaljiNaslov: Re: Pčelnja PERGA   Uto Mar 17, 2009 2:48 am

Alat za vađenje perge iz ćelija saća. Konzervirani cvetni prah – pergu, iz ćelija saća možemo da vadimo pomoću naročitih malih alata, napravljenih za tu namenu. Alat se sastoji od metalne cevčice, spoljnjeg prečnika 5 mm, sa što tanjim zidovima. Na gornjem kraju cevčice je prstenasti ili poluloptasti oslonac za prste. U cevčicu se uvlači klip odgovarajućeg prečnika, sa malim zazorom, tako da može kroz nju lako da klizi. Na gornjem kraju klipa je, takođe, prstenasti ili poluloptasti oslonac za palac. Na klipu, između dva oslonca, postavljena je opruga koja klip vraća u gornji položaj. Donji deo cevčice, držeći je za oslonac (klip je u gornjem položaju), utisnemo u ćeliju u kojoj je perga koju želimo da izvadimo. Kada izvadimo cevčicu iz ćelije, perga će ostati u njoj. Stiskanjem klipa vadimo pergu iz cevčice u odgovarajuću posudu.

[img][/img]
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://duborez.wordpress.com
Sponsored content




PočaljiNaslov: Re: Pčelnja PERGA   

Nazad na vrh Ići dole
 
Pčelnja PERGA
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
PČELARSKI FORUM :: PROIZVODI :: OSTALO-
Skoči na: