PČELARSKI FORUM

Forum za ljubitelje pčelarenja
 
PrijemKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 članci i literatura od pčelinjih proizvoda !!!!

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Žeki

avatar

Broj poruka : 231
Datum upisa : 02.12.2008
Lokacija : BG,Žarkovo

PočaljiNaslov: članci i literatura od pčelinjih proizvoda !!!!   Čet Dec 04, 2008 1:21 am

Med - kašičica zdravlja
Zdravlje
Med treba otapati na jeziku jer je tako najkorisniji. Svaki med je dobar, prilikom kupovine uvek treba odabrati onaj koji se „kristališe“, kaže Spasoje Rajević, predsednik Srpskog pčelarskog društva Med ne treba uzimati samo kad stigne grip ili neka druga boljka, već i kao preventivu za dobro zdravlje, raspoloženje, elan. Mladi i stari trebalo bi da svaki novi dan započnu supenom kašikom meda, pre jela, odnosno na kilogram telesne težine treba pojesti dva grama meda, dok deca treba da uzimaju upola manje, savetuju pčelari. Med je već odavno postao glavni sastojak raznoraznih preparata, od kupke do krema za negu lica i tela, a od davnina je poznat i kao preparat za negu suve, dehidrirane kože lica, kao konzervans. Osobe koje imaju problema sa želucem, gastritisom, med treba da uzimaju isključivo posle jela. Med treba pustiti da se blago otapa na jeziku jer je tako najkorisniji. Ukoliko ste od onih koji vole med isključivo u čaju ili mleku, nikako ga ne treba stavljati u vruć, već u topao napitak. Med se može mazati i na hleb. Bagremov med sadrži najmanje cvetnog praha, a suncokretov najviše. Prilikom odabira meda mnogi se rukovode savetima koje su dobili od prijatelja, možda i od bliske komšinice, te se tako može čuti da je med žalfije dobar za pušače, lipov za smirenje, šumski med samo za plućne bolesnike, bagremov za decu.... Međutim, Spasoje Rajević, predsednik Srpskog pčelarskog društva, kaže da je svaki med dobar i koristan i da prilikom kupovine uvek treba odabrati med koji se „kristališe“. Med je složenog sastava, a njegovi glavni sastojci su šećeri. Najznačajniji su fruktoza, glukoza i saharoza. Med sadrži i vodu, enzime, kiseline i mineralne materije. Od vitamina med je bogat vitaminima Be grupe, Be 1, vitamin Be 2, vitamin Be 3, vitamin Be 6, zatim vitamin Ce...

Nauka je ustanovila da med sadrži preko 70 dragocenih sastojaka, od kojih su najvažnije aromatične materije (etarska ulja), biljne boje (određuju ukus, aromu, i boju meda) i kiseline (mravlja, jabučna, vinska, mlečna). Ove materije, uz određene fermente, prirodni su konzervansi. Energetska vrednost 100 g meda je oko 1,5 KJ, dok kilogram ovog blaga iz pčelinje radionice ima hranljivu vrednost kao tri kilograma ribe, šest kilograma pomorandži, 50 komada jaja, ili 10-12 kg povrća...(GlasJavnosti)
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://duborez.wordpress.com
Žeki

avatar

Broj poruka : 231
Datum upisa : 02.12.2008
Lokacija : BG,Žarkovo

PočaljiNaslov: Med eliksir zdravlja !!!   Čet Dec 04, 2008 1:22 am

Med - eliksir zdravlja
Lekovita svojstva meda poznata su više od 10.000 godina, koliko ga ljudi koriste u ishrani. Med je najčudniji eliksir, jedinstvena i apsolutno nezamenljiva prirodna hrana. U pčelinjem medu je samo do 1976. godine otkrivena 181 materija koja je potrebna za normalan razvoj i funkcionisanje organizma. Šećeri koji se nalaze u medu više odgovaraju organizmu nego beli industrijski šećer. Med dvostruko deluje i na rad srca, glukoza i fruktoza deluju kao gorivo za rad mišića srca, a holin utiče na pojačanje protoka krvi u krvnim sudovima srca. Ovim se normalizuje snaga i pojačava obim skupljanja i širenja srca. Krv sadrži 24 mikroelementa, od kojih čak 22 sadrže pčelinji proizvodi. Mikroelementi meda kao što su vanadij, gvožđe, kobalt, bakar, mangan, nikl i cink doprinose otklanjanju anemije. Količina kalcijuma u krvi se povećava dva i po sata posle uzimanja meda i ta koncentracija se zadržava čitav dan.
Smatra se da je med toliko moćan da može da nadoknadi gotovo svaki nedostatak u ishrani. Antibakterijsko delovanje meda slično je penicilinu. Dokazano je da bakterije ne mogu da žive uz med. Fermenti pčelinjeg meda deluju i na raspadanje složenih hranljivih materija. Bez fermenata organizam ne bi mogao da postoji, a po njihovom sadržaju med zauzima jedno od prvih mesta među prehrambenim proizvodima.

Polen mnogih vrsta cveća, kojeg ima u svakom medu, sadrži više vitamina C od skoro svakog voća i povrća. Med je izvanredan „čuvar” vitamina, dok ih voće i povrće ubrzano gube posle branja. Med sadrži sve vitamine koje nutricionisti smatraju neophodnim za zdravlje.

Sportisti med uzimaju zbog povećanja snage i izdržljivosti, a takođe je veoma koristan za fizičke i intelektualne radnike, kao i osobe koje se oporavljaju od bolesti. Dokazano je i da med usporava starenje i produžava život. Starije osobe koje su u mladosti uzimale med ili mnogo svežeg voća, povrća i voćnih sokova, u starosti imaju mladalačku svežinu.

Kako ga koristiti

Med se uzima drvenom ili plastičnom kašičicom, nikako metalnom. Najbolje je da ga rastvorite u mlakoj vodi, ali nikako u vrućoj. Trebalo bi ga malo zadržati u ustima, jer će u tom slučaju mnoge supstance biti rastvorene već u ustima i direktno preko sluzokože ubačene u krvotok. Procenjuje se da je optimalna dnevna doza za odrasle muškarce oko 100 g, podeljenih na tri uzimanja u toku dana. Ujutru i uveče se preporučuje oko 30 g, a tokom dana 40. Za žene je doza manja, srazmerno razlici u telesnoj težini, dok se deci preporučuje 50 g dnevno.


Prednosti meda nad belim šećerom:

- ne nadražuje zidove organa za varenje
- brzo i lako se apsorbuje
- brzo zadovoljava potrebu za energijom
- sportistima i onima koji naglo troše velike količine
energije omogućava da se brzo oporave
- najlakši je za bubrege od svih vrsta šećera
- ima prirodno i blago laksativno dejstvo
- deluje smirujuće na organizam
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://duborez.wordpress.com
Žeki

avatar

Broj poruka : 231
Datum upisa : 02.12.2008
Lokacija : BG,Žarkovo

PočaljiNaslov: Med kao hrana i lek !!!   Čet Dec 04, 2008 1:25 am

Glukoza je glavni šećer u čovekovom organizmu, jer se svi šećeri moraju pretvoriti u nju, pa se onda koristiti kao energetska materija ili se skladišti u depoima u jetri i mišićima. Jetri je posebno zanimljiva fruktoza, koja ne provocira insulinski odgovor i brzo popunjava sve rezerve. To je važno kada je potreba za šećerima jaka, u aktivnostima poput učenja ili fizičkog vežbanja. Nedostatak šećera u jetri primetićemo po mentalnom zamoru u treningu, nemogućnosti fokusiranja na trening i odsustvu pažnje koji su posledica iscrpljenih rezervi u jetri, glavnom snabdevaču mozga i ostatka nervnog sistema.

Kada nervni sistem ne radi svim svojim kapacitetom, izostaju jake kontrakcije mišića, a maksimalna snaga se ne može proizvesti, bez obzira na stanje muskulature. Dakle, idealni izvor energije može biti baš med. Bitan je način njegovog uzimanja, pa se zato moraju poštovati osnovna pravila.

Najbolje ga je rastvoriti u mlakoj vodi, ali nikako u toplijoj od 45 stepeni, kako ne bi izgubio hranljiva svojstva. Naime, iznad ove temperature, razgrađuju se enzimi invertaza i dijastaza, čime se gube lekovita svojstva i ostaju samo neke mineralne materije, malo termostabilnih vitamina i, naravno, šećeri. Ukoliko se med uzima direktno, treba ga malo zadržati u ustima, jer će u tom slučaju mnoge supstance biti rastvorene već u ustima i direktno će preko sluzokože biti ubačene u krvotok. Postiže se efekat sličan kao prilikom ubrizgavanja hranljivih materija injekcijom, samo što je ovaj način mnogo prijatniji.

Energetska vrednost meda je oko 1000 J, a optimalna dnevna doza se procenjuje na 100 grama, za odrasle muškarce (teške 75 kg, po standardu), podeljeno u tri uzimanja u toku dana. Ujutru se preporučuje oko 30 grama, tokom dana 40 i uveče opet 30 grama. Za žene je doza manja, srazmerno razlici u telesnoj težini, dok se deci preporučuje 50 grama dnevno. Ako tražimo dobar karbo-napitak, rastvor meda je idealan izbor. Ukoliko su nam potrebni prosti ugljeni hidati, opet se preporučuje med.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://duborez.wordpress.com
Žeki

avatar

Broj poruka : 231
Datum upisa : 02.12.2008
Lokacija : BG,Žarkovo

PočaljiNaslov: Med,orasi i sirće leče sve !!!   Čet Dec 04, 2008 1:27 am

Med i jabukovo sirće
Svojevremeno su u Americi napisane brojne knjige o gotovo čudotvornom delovanju jabukovog sirćeta na fizičko i psihičko stanje ljudi. Tamo je ono odavno u upotrebi, a dobija se od gnječenih jabuka koje se ostave da fermentišu u drvenim buradima, jer drvo pojačava prirodnu fermentaciju. Optimalna doza jabukovog sirćeta koju treba uzeti u toku dana je: rastvor dve kašike sirćeta u dva dl mlake, prethodno prokuvane vode, uz dodatak dve kašike meda. Uzimati dva do tri puta dnevno pre jela.
Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, neurednoj probavi, slaboj cirkulaciji i razmeni materija u organizmu. Preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Prema nekim izvorima rastvor se dobro pokazao u lečenju noćnog mokrenja kod dece. Dokazano je i da ovako dobijeni ukusni sok snižava krvni pritisak i da je odličan saveznik u očuvanju vitke linije. U narodu se preporučuje i kod jake polenske kijavice i to uzimanjem pre doručka i pre spavanja. Odavno je poznato da je med najbolje sredstvo za uspavljivanje i da učvršćuje san. Ako neko noću ne može da zaspi ili ima lagan san i ne može posle buđenja da sklopi oči on mora da koristi med. Ako jedna kašika meda u toku večeri nije dovoljna za čvrst san, narodna medicina preporučuje sledeći recept: U manju čašu meda dodati tri kašike jabukovog sirćeta. Pola sata nakon toga san će doći. U slučaju veće uznemirenosti ili teže nesanice potrebno je uzeti još dve kašičice ove smese. Postupak ponoviti i u slučaju buđenja u toku noći. Ovakvo sredstvo bolje je i od najboljeg farmaceutskog preparata za uspavljivanje, jer ne nosi nikakve neželjene posledice.
Tim američkih lekara, na čelu sa dr Polom Bragom iz Kalifornije, napisao je brojne preporuke sa savetima i receptima za korišćenje jabukovog sirćeta i meda. Jedan od njih je i recept protiv mršavosti: mršavim osobama nedostaju životne hemikalije “enzimi” i zato ne mogu da iskoriste hranu unetu u organizam. One treba da uzimaju rastvor od dve kašičice jabukovog sirćeta i punu kašičicu meda u čaši vode.

Med i orasi
Orah je biljka čiji svi delovi imaju visoka biološka svojstva. To je jedinstven i najbolji predstavnik biljnog sveta. On je od davnina i u mnogim zemljama sveta poznat kao odlično lekovito sredstvo. A tek u kombinaciji sa medom, predstavlja izuzetan prirodni lek čija se lekovitost ne može uporediti ni sa najmoćnijim farmakološkim preparatima, jer njihova kombinacija obezbeđuje našem organizmu sve neophodne vitamine, mineralne materije, belančevine, masti, ugljene hidrate i još mnogo toga.
Kod anemije-Pripremiti smesu od pola kilograma livadskog meda, pola kilograma mlevenih oraha i jednog limuna. Sve se dobro izmeša i uzima svaka tri do četiri sata. Smesa je veoma dobra za oporavak anemičnih i iscrpljenih osoba.
Za lečenje hipertenzije i nedostatka gvožđa - anemije, treba svakodnevno uzimati 100 grama oraha sa istom količinom meda, najmanje 45 dana. Med i orasi su veoma delotvorni i kod ishemije srca.
Kašika meda sa tri-četiri oraha ne samo da je izvanredan delikates, već i sredstvo protiv glavobolje, nesanice, skleroze. Ista doza dovoljna je da se zaštitimo od povećane radijacije, tvrdi poznati američki lekar D. Gejl.
Protiv impotencije pomaže od davnina oproban recept: mleveni orah pomešan sa medom u istoj proporciji. Uzimaju se dve kašike dva-tri puta na dan, pola sata posle jela. Da bi se postigli željeni efekti kura treba da traje najmanje od 20 do 30 dana. Zarastanje čira na želucu prolazi brzo i efikasno ako pola sata pre jela uzimate pet-šest kašičica dnevno orahovog mleka, koje ćete pripremiti na sledeći način: 20 grama samlevenih oraha preliti sa 100 grama tople prokuvane vode, dobro promućkati, procediti i dodati dve kašike meda.

Med sa belim lukom
Sledeći recept obnavlja snagu organizma i veoma je dobar protiv astme i otežanog disanja: kilogram livadskog meda, sok od deset limunova i sok od deset glavica belog luka dobro izmešati i ostaviti da odstoji nedelju dana u zatvorenoj tegli. Pije se jednom dnevno po četiri kafene kašike puštajući da sok lagano curi kroz grlo. Treba ga piti redovno u periodu od dva meseca da bi se postigao željeni efekat. Protiv gripa, veoma je poznat narodni lek od meda i belog luka: očišćeni beli luk izgnječiti (napraviti kašu) i pomešati sa lipovim medom (poželjno) u odnosu 1:1. Uzimati po jednu kašiku rastvorenu u mlakoj vodi pre spavanja. Možda smo vas na neke recepte samo podsetili, a možda ste za neke i prvi put čuli. Svejedno je. Važno je da ne oklevate u njihovoj pripremi.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://duborez.wordpress.com
Sponsored content




PočaljiNaslov: Re: članci i literatura od pčelinjih proizvoda !!!!   

Nazad na vrh Ići dole
 
članci i literatura od pčelinjih proizvoda !!!!
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Literatura
» Literatura na internetu
» Literatura???

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
PČELARSKI FORUM :: UPOTREBA PČELINJIH PROIZVODA :: LEKOVI OD PČELINJIH PROIZVODA-
Skoči na: