PČELARSKI FORUM

Forum za ljubitelje pčelarenja
 
PrijemKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Napici sa medom !!!

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Žeki

avatar

Broj poruka : 231
Datum upisa : 02.12.2008
Lokacija : BG,Žarkovo

PočaljiNaslov: Napici sa medom !!!   Sre Dec 03, 2008 10:26 pm

Liker od ruže i meda
SASTOJCI:
300 g meda,
50 g ružinih latica,
litra rakije i
5 dl vode
PRIPREMA:
U kipuću vodu polako dolivate med, čim se med otopi, posuda se skida sa vatre, dodaju se ružine latice i prekriva posuda.

Nakon 10 min. voda se procedi kroz dvostruku gazu, dodaje se rakija i dobro se umeša.

Kad se smeša sasvim ohladi, ulijte je u flašu te dobro zatvorite.

Liker se čuva mesec dana na hladnom i suvom mestu i tek nakon toga se konzumira.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://duborez.wordpress.com
Žeki

avatar

Broj poruka : 231
Datum upisa : 02.12.2008
Lokacija : BG,Žarkovo

PočaljiNaslov: Re: Napici sa medom !!!   Sre Dec 03, 2008 10:28 pm

Kafa s medom
SASTOJCI:
4 jajeta,
6 kašika meda,
5 kašika instant kafe,
4 čaše hladnog mleka,
1/2 kašičice vanile.
PRIPREMA:
Umućenim jajima dodati med i kafu i dobro izmiksirati. Dodati mleko i vanilu. Sipati u osam velikih šolja.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://duborez.wordpress.com
Žeki

avatar

Broj poruka : 231
Datum upisa : 02.12.2008
Lokacija : BG,Žarkovo

PočaljiNaslov: Re: Napici sa medom !!!   Sre Dec 03, 2008 10:29 pm

Napitak od meda i polena
Najbolje je prethodno napraviti smešu meda i polenovog praha.

SASTOJCI:
100g polenovog praha
900g meda
PRIPREMA:
Jedna kašičica te smeše rastvori se u čaši sa malo tople vode.

Po želji, doda se još jedna kašičica meda i čaša se dopuni mlakom vodom.

U čašu se može dodati i nekoliko kapi propolisa rastvorenog u alkoholu.

To je izvanredan lekovit i hranljiv napitak.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://duborez.wordpress.com
Žeki

avatar

Broj poruka : 231
Datum upisa : 02.12.2008
Lokacija : BG,Žarkovo

PočaljiNaslov: Re: Napici sa medom !!!   Sre Dec 03, 2008 11:27 pm

Mlečni grog
SASTOJCI:
4 žumanca,
4 kašike meda,
4 kašike strugane čokolade i
4 čaše mleka.
PRIPREMA:
Umutiti žumanca sa medom i podeliti u četiri visoke čaše. U svaku čašu dodati po kašiku strugane čokolade, preliti mlekom pomešati i poslužiti.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://duborez.wordpress.com
Žeki

avatar

Broj poruka : 231
Datum upisa : 02.12.2008
Lokacija : BG,Žarkovo

PočaljiNaslov: Re: Napici sa medom !!!   Čet Feb 12, 2009 6:36 pm

Preteča piva

Napitak je izvanredan energetski dodatak ishrani u vreme posta. Pripreman je tako što se, pored žitarica, dodavao i med.


Pre nego što je pivo počelo da se proizvodi industrijski, postojale su različite, domaće varijante ovog fermentisanog napitka. U pravoslavnim manastirima, na primer, pripreman je tako što se, pored žitarica, dodavao i med. Tako je ovaj napitak predstavljao izvanrednu energetsku dopunu oskudne ishrane u vreme posta.

Po jednoj od manastirskih receptura, napitak tamne boje monasi pripremaju u sudu zapremine dvadesetak litara, u koji se sipa osamnaest litara vode, 300 grama proprženog ječma i 20 grama hmelja. Od momenta ključanja, kuva se 60 minuta. Zatim se u tečnost spusti zavezana platnena vrećica u kojoj je šaka kukuruznog brašna i još sat nastavi kuvanje.

Prohladena tečnost se procedi kroz retku lanenu tkaninu, uspe pola litre meda i meša dok se ne rastopi. U mlakoj masi se rastvori i 20 grama kvasca, a potom se ostavi na toplom. Po završetku fermentacije opet se procedi i razliva u boce, koje treba hermetički zatvoriti. Posle dva-tri dana napitak se može koristiti, najbolje rashlađen.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://duborez.wordpress.com
Sponsored content




PočaljiNaslov: Re: Napici sa medom !!!   

Nazad na vrh Ići dole
 
Napici sa medom !!!
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
PČELARSKI FORUM :: UPOTREBA PČELINJIH PROIZVODA :: PČELINJI PROIZVODI U KUHINJI-
Skoči na: